Wtw Unit Vervangen: Doe Het Zelf Of Laat Het Over Aan De Experts?

Wtw Unit Vervangen: De Juiste Aanpak Voor Jouw Situatie

 

Er vindt geen vermenging plaats, aangezien de wisselaar de diverse luchtstromen gescheiden houdt. Een beetje vergelijkbaar met vloerverwarming waarin een platenwisselaar is opgenomen en de circuits gescheiden houdt. Bij het goed dimensioneren van de unit zou er geen tocht moeten optreden en blijft geluid tot een acceptabel niveau. Dit laatste is een groot struikelblok voor veel mensen.

 

Daarover later meer. Balansventilatie met een WTW lijkt dus een mooie oplossing te zijn voor onze woning. Echter, er zijn geen ventilatiebuizen zoals ons appartement dat had. Kortom, we zullen eerst deze uitdaging moeten oplossen. Om het probleem van de missende ventilatiebuizen op te lossen, vergelijken we eerst hoe balansventilatie normaliter werkt.

 

Er is dus wat creativiteit nodig om een passende oplossing te maken. Nu heeft onze woning een betonvloer op de benedenverdieping en de eerste verdieping. Het is dus niet zo eenvoudig om daar achteraf een buizenstelsel in te verwerken. Wat wel kan is het boren van gaten in de vloer en daarmee doorvoeren maken.

 

De doorvoeren komen dan op de eerste verdieping in het zicht. Ook zou het boren zelf consequenties voor de vloer(en) kunnen hebben en de aanwezige vloerverwarming. De mogelijkheden van aanvoer en afzuiging zijn dus beperkt. Gelukkig is er de mogelijkheid om via de zoldervloer de kamers op de eerste verdieping te voorzien van kanalen.

 

Belang Van Regelmatig Onderhoud Voor De Levensduur Van Een Wtw

 

In dit geval draaien we het om. Net zoals de badkamer, keuken en toilet, krijgen deze afzuiging. Frisse lucht zal ingeblazen worden op de hal/vide en zo door het huis heen kunnen trekken. De keuze om te in te blazen via de hal is omdat dit geen verblijfsruimte is en derhalve het acceptabel is dat iets kouder wordt dan bijvoorbeeld een woonkamer.

 

Hopelijk daarmee ook een reductie van stof en stofmijt. Om beter te bepalen wat en hoeveel we geventileerd willen hebben, hebben we eerst gekeken naar de ruimtes. Centraal gelegen in de woning, met voordeur en doorgang naar de woonkamer. Tevens is hier onze meterkast, met daarin het leidingwerk. Helaas loopt deze meterkast niet helemaal door naar boven, dus we kunnen geen leidingen of ventilatiekanalen hierin kwijt om op de zolder te komen.

 

Gelijktijdig komt deze oplossing ook met een paar onverwachte voordelen. Zo kunnen we later extra kabels omhoog werken, zoals voor zonnepanelen, een eigen stroomgroep op de zolder en bekabelde netwerkconnectiviteit. Aangezien verse lucht ingebracht gaat worden via de hal is het niet ondenkbaar dat deze ruimte wat kouder wordt. Ondanks dat balansventilatie warmteterugwinning heeft, zal de lucht in de winter meestal kouder zijn.

 

Wtw Unit: Wanneer Is Het Tijd Voor Vervanging?

 

Tevens is er ook in de hal vloerverwarming en een radiator, zodat we de verschillen zoveel mogelijk kunnen terugbrengen. Wel moeten we opletten met tocht, dus in een later stadium gaan we proberen de lucht zoveel mogelijk verdelen over de ruimte. Momenteel heeft de badkamer afzuiging door middel van een ventilatiebox.

 

Dit werkt goed en houdt de badkamer droog. Gelijktijdig heeft dit als nadeel dat de heerlijk warme badkamer flink afkoelt door het continue ventileren. Om dat weer te compenseren, gaat de ventilatie alleen aan als er beweging is of het stroomgebruik laat zien dat de unit actief is. In dat laatste geval is dat door de automatische detectie van vocht en gaat de unit harder draaien.

 

Als hij later weer op het lage niveau zit (<8 watt), dan schakelen we hem alsnog uit. Wat we graag zien in de badkamer is dat deze gedurende de dag licht wordt geventileerd, zodat vocht en bijbehorende schimmels geen kans maken. Als er dan een toename van vocht is (lees: douchen), dan extra ventileren in die ruimte.

 

Wtw Unit Vervangen: Veelgestelde Vragen Opgelost

 

Dit willen we graag zo houden, zodat het merendeel van de kookluchten en -vocht naar buiten kan. In onze vorige woning, een appartement, hadden we een recirculatiekap. Ideaal om warmte binnen te houden, maar kookgeuren bleven toch nog enige tijd hangen. Een ander nadeel is dat afzuigkappen vaak het nodige geluid produceren, niet echt fijn tijdens het eten.

 

Met bovenstaande in gedachten, kiezen we in dit huis voor een combinatie: naar buiten + afzuiging via de WTW. Om te voorkomen dat de ventilatiebuizen vettig worden, is de wens om slim te schakelen met de afzuigkap. Als deze actief is, dan zetten we de WTW op een lage stand.

 

Met deze combinatie kunnen we de kracht van de afzuigkap combineren met de stille maar continue ventilerende werking van de WTW. we zijn toch afgestapt van afzuiging direct naar buiten. Door de grote capaciteit van een afzuigkap en dat deze eigenlijk relatief lang na moet lopen (na het koken), kwam er onnodig veel koude lucht naar binnen.

 

Levensduur Van Een Wtw: Deskundig Advies En Aanbevelingen

 

De woonkamer en keuken hebben gezamenlijk een U-vorm en zij omsluiten samen de hal, die een vierkante vorm heeft. De hal zal worden gebruikt om frisse lucht de woning in te krijgen. Om deze frisse lucht ook in de woonkamer te krijgen, wordt er een ventilatierooster gemaakt bovenin de hoek van de aangrenzende muur.

 

Veelgestelde Vragen Over Het Vervangen Van Een Wtw VentilatorWtw Ventilator Vervangen: Wanneer Is Het Kritiek?

Aangezien de woonkamer in verbinding staat met de open keuken, kan lucht eenvoudig rond stromen. Eventuele onderdruk door het inschakelen van de afzuigkap is geen probleem, aangezien we een open haard hebben met een buis naar het dak. Om zeker te weten dat de luchtverversing afdoende is, monteren we een multisensor in de woonkamer.

 

Wtw Ventilator: Tips Voor Vervanging En Onderhoud

 

na het overstappen op recirculatie in de keuken, hebben we de kachelpijp van onze open haard afgesloten. Na meerdere reinigen bleef deze stinken door creosoot, een teerachtige aanslag aan de binnenzijde van de pijp. Na het sluiten is het comfort ook flink omhoog gegaan en uiteraard een enorm luchtlek gedicht.

 

Toen we de woning betrokken zat er nog een oude stoffige ventilator in, die overduidelijk geen onderhoud heeft gehad. Deze hebben we snel vervangen voor een modern exemplaat van Vent-Axia die ook kon opschalen aan de hand van licht, vocht en geuren. Dit principe werkt natuurlijk goed, echter heeft ook nadelen zoals warmteverlies.

 

Het configureren op een lager niveau had slechts beperkt effect. De optie om weer op de lichtschakelaar te werken zou dan beter zijn geweest, ware het niet dat kou alsnog naar binnen kon als de ventilator niet draaide. Dat is weer te verhelpen met een terugslagklep. Die moet dan wel goed te plaatsen zijn en dat was door het gebruik van een flexibele slang niet goed mogelijk.

 

We hebben drie slaapkamers, waarvan 1 grote met ongeveer een dubbele oppervlakte van de andere 2 samen. De slaapkamers worden gedurende dag wat minder vaak benut, in de nacht uiteraard wat meer. Dus hier willen we graag ventilatie afhankelijk van de gemeten CO2-waardes. Met al deze informatie in het achterhoofd, tijd om een plan op te stellen:Bepalen benodigde capaciteitTekeningen makenSelectie van WTWSelectie van verdeelsysteemWTW-unit plaatsenMaatregelen tegen geluidDoorgang maken in zoldervloerDakdoorvoerenBoren van gaten in muurKeukenToiletWoonkamerGrote slaapkamerAfzuigventielen slaapkamersPlaatsen wandcollector keukenAansluiten verdeelslangenVerdeelsysteem koppelenVentilatieventielen plaatsen Het gehele systeem moet ruim genoeg zijn opgezet om voldoende capaciteit te hebben.

 

Deskundige Wtw Ventilator Vervanging In Drechtsteden

 

De vertrekken in onze woning die actief geventileerd moeten worden hebben een inhoud van ongeveer 400m3. Hierbij is de bergzolder niet meegeteld, ondanks dat we die licht willen ventileren. Om de capaciteit van de WTW te bepalen, heb ik gekeken naar het bouwbesluit en ons vorige appartement (inhoud 260m3, WTW-unit 300m3/uur).

originele site

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15

Comments on “Wtw Unit Vervangen: Doe Het Zelf Of Laat Het Over Aan De Experts?”

Leave a Reply

Gravatar